رابطه نامشروع

رابطه نامشروع زن شوهردار در قانون جمهوری اسلامی چه مجازاتی دارد؟

رابطه نامشروع؛ عملی است که جزو جرایم منافی عفت طبقه بندی می شود. به دلیل اینکه قانون گذار به حد کافی به این جرم نپرداخته است، در تعیین و بررسی مصادیق آن بحث های زیادی انجام شده است.

 

حکم رابطه نامشروع مستلزم حساسیت بیشتر قانون گذار است، چرا که از آن دسته جرایمی است که به شاکی خصوصی نیاز ندارد و در رابطه با این جرم، دادسرا بدون وجود شکایت اشخاص، اختیار ورود به این موضوع و بررسی آن را دارد. البته قانون گذار مجازات کلی ای برای این نوع رابطه نیز تعیین کرده است. برای آشنایی بیشتر با این مفهوم حساس حقوقی، مقاله زیر را دنبال کنید.

 

رابطه نامشروع

 

به چه رابطه ای نامشروع می گویند؟

منظور از رابطه نامشروع، رابطه بین زن و مرد نامحرمی است که از حدود شرعی و قانونی عبور کرده اند و رابطه ای خارج از مرزهای مشخص شده با یکدیگر برقرار کرده اند. در نتیجه تمام روابطی که خارج از علقه زوجیت باشد، مشمول مجازات جرم رابطه نامشروع می شود.

 

علقه زوجیت یعنی زن و مردی که بالغ هستند، تنها در شرایطی می توانند با هم رابطه داشته باشند که این رابطه با جاری شدن صیغه، شرعی شده باشد. بنابراین کلیه روابط خارج از علقه زوجیت که خارج از حد قانونی باشند، جزو مجازات جرم رابطه نامشروع می باشند.

 

مدارک لازم برای اثبات جرم رابطه نامشروع

راه های زیادی برای اثبات اینگونه روابط وجود دارد مانند کارهایی همچون بررسی مکالمه های بین زن و مرد و همچنین پرینت گرفتن از آنها، پرینت پیامک های بین زن و مرد که نشان دهنده رابطه ای خارج از عرف باشد، وجود تصاویر یا فیلم و بررسی رابطه آنها، گزارش پلیس ۱۱۰ از حضور طرفین در مکانی، اقرار، شهادت شهود و علم قاضی قابل اثبات است.

 

به طور کلی، هر مدرکی که اثبات کند همسر شما رابطه ای خارج از عرف معمول با شخص دیگری داشته است و بازپرس به این علم برسد که رابطه نامشروعی در کار است به شما در روند اثبات ادعای مذکورمطرح شده کمک می کند .

 

در ضمن توجه کنید که بدون اطلاع دقیق و یقینی از چنین امری و بدون داشتن مدارک مستند اقدام به شکایت نکنید، چرا که در صورت عدم اثبات به جرم افترا تحت تعقیب می توانید قرار بگیرید. البته در چنین پرونده هایی علم و دانایی قاضی بسیار مهم است و همچنین پذیرا شدن این مسئله به قاضی نیز بستگی خواهد داشت و قاضی باید تمام جوانب و شرایط را در نظر بگیرد و گاهی ممکن است که این موضوع را بپذیرد.

 

در حال حاضر، قاضی می‌تواند دستور شنود مکالمات و دریافت پرینت پیامک ها را در این نوع از پرونده‌ها بدهد و این موضوعی است که در رویه فعلی قضایی اتفاق می‌افتد و قضات به مخابرات دستور ارسال متن پیامک های رد و بدل شده بین متهمین و یا پرینت تماس های آن‌ها را می‌دهند که البته بیشتر در مواردی است که شاکی خصوصی جهت اثبات ادعای خود این موضوع را از قاضی تقاضا می کند.

 

البته با توجه به حضور روز افزون زنان در جامعه در کنار مردان و مشارکت بالای آن‌ها در فعالیت‌های اجتماعی نمی‌توان حضور این دو قشر را در کنار یکدیگر که در مواردی بالاجبار مثل حضور دو همکار به تنهایی در محل کار و از این دست موارد است و نیز در مواردی با اختیار مثل خوردن نهار در یک رستوران و یا تردد با ماشین همکاران را جرم محسوب کرد.

 

 

رابطه نامشروع پیامکی و تلگرامی چگونه اثبات می شود؟

در حالت کلی، اطلاعات تماس و پیامک همسر جزو اطلاعات شخصی او است و تنها با صلاحدید دادگاه یا دادسرا و برای کشف و اثبات جرم است که می توان اصطلاحا پرینت آن را از طریق استعلام دریافت کرد.

 

همانطور که اشاره کردیم، روش های متفاوتی برای اثبات این نوع از روابط وجود دارد و نکته مهم این است که در پرونده های اینچنینی، علم و آگاهی قاضی بسیار مهم است.

 

مطابق مواد ۶۶۷ و ۶۶۸ قانون آیین دادرسی کیفری، اپراتورهای تلفن همراه موظف هستند اطلاعات را تا مدت ۶ ماه ذخیره کنند، بنابراین اطلاعات تماس یا متن پیامک های مربوط به ۶ ماه قبل معمولا نگهداری نمی شود.

 

اما در خصوص شبکه های اجتماعی موضوع کمی متفاوت است. داده های شبکه های اجتماعی مانند تلگرام، داخلی نیستند که دادگاه بتواند از آن ها استعلام کند. پلیس فتا نیز تنها از طریق هک یا به دست آوردن رمز شخصی یک نفر می تواند اطلاعات مربوط به آن را بدست بیاورد.

 

بنابراین اگر دلیل شخصی برای رابطه نامشروع همسرش، صرفا تلگرام باشد بدون این که اطلاعات از آن داشته باشد یا اسکرین شات و عکس گرفته باشد، در صورت عدم همکاری متهم، اطلاعات رابطه نامشروع از طریق تلگرام او قابل به دست آوردن نیست.

 

  محاکم معمولا در این خصوص برای جرم رابطه نامشروع همکاری نمی کنند، ولی مواردی دیده شده است که شاکی توانسته به طریقی اسکرین شات و پرینتی از محتوی تلگرام همسر که نشان دهنده رابطه نامشروع او بوده را به دست بیاورد و به دادگاه بدهد و دادگاه نیز متهم (همسر) را احضار کرده است و او با دیدن آن ها تلویحا اقرار کرده است.

 

رابطه نامشروع

 

آیا تحقیق و بازجویی با هدف کشف امور پنهان مجاز است؟

مطابق ماده ۲۴۱ قانون مجازات اسلامی: «در صورت نبود ادله اثبات قانونی بر وقوع جرائم منافی عفت و انکار متهم هرگونه تحقیق و بازجویی جهت کشف امور پنهان و مستور از انظار ممنوع است. موارد احتمال ارتکاب با عنف، اکراه، آزار، ربایش یا اغفال یا مواردی که به موجب این قانون در حکم ارتکاب به عنف است از شمول این حکم مستثنی است.»

 

 

مجازات و اجرای حکم شلاق رابطه نامشروع

طبق تعریف قانون مجازات اسلامی، مجازات روابط نامشروعی که خارج از علقه زوجیت هستند مانند بوسیدن و خوابیدن با یکدیگر، شامل ۹۹ ضربه شلاق است و البته شلاق اگر تعریزی باشد به ۷۵ ضربه کاهش پیدا خواهد کرد. جرم این رابطه نیز مجازاتی عمومی را در پی خواهد داشت و دادستان بدون شکایت می تواند موضوع جرم را بررسی کند.

 

در صورتیکه اثبات شود فرزندی از رابطه نامشروع به دنیا آمده است، گرفتن شناسنامه برای طفل نامشروع  چه زن و مرد در حالت تاهل باشند یا نباشند، مجازات این نوع رابطه متفاوت است.

 

مجازات بدون وضعیت تاهل، ۱۰۰ ضربه “شلاق” و برای زنی که شوهر دارد، مجازاتی همچون سنگسار تعیین شده است. البته به دلایل متفاوت ممکن است مجازات سنگسار اجرا نشود، ولی دلیلی هم برای مخالفت با اجرای حکم سنگسار وجود ندارد.

 

نکته مهم این است که مجازات رابطه نامشروع فقط شلاق است و مجازات حبس برای آن در نظر گرفته نخواهد شد.

 

 

آیا رابطه نامشروع قابل گذشت است؟

رابطه نامشروع از جمله جرایمی است که قانون برایش مجازات تعیین کرده است و از آنجایی که نیازی به شاکی خصوصی ندارد و باعث برهم زدن نظم جامعه می شود، جزو جرایم غیرقابل گذشت محسوب می شود.

 

در صورتیکه این مورد، شاکی خصوصی نداشته باشد یا رضایت بدهد، مجازات شخص از بین نمی رود، ولی ممکن است مجازات کمتری برایش در نظر گرفته شود.

 

 

 

حکم رابطه نامشروع و حضانت فرزند

طبق قانون، اثبات رابطه نامشروع زن تحت شرایط ،می تواند از موانع حضانت فرزند باشد. در واقع، اگر مادر  به فساد و فحشا شناخته شده باشد، حضانت فرزند از او سلب می شود.

 

البته توجه کنید در صورتی که رابطه نامشروع اثبات شود در حالیکه فساد و فحشا اثبات نشده باشد، سلب حضانت کودک به نظر دادگاه بستگی دارد و قاضی با در نظر گرفتن شرایط کلی در این مورد اظهار نظر می کند.

 

 

تبدیل مجازات رابطه نامشروع به جریمه نقدی

طبق قانون تبدیل مجازات رابطه نامشروع به جریمه نقدی امکان پذیر است. مجازات شلاق به عنوان یک مجازات تعزیری در جرم رابطه نامشروع ، می تواند به جریمه نقدی تبدیل شود که میزان آن با توجه به شدت و حدت جرم ، توسط قاضی مشخص می شود.

 

 

مرجع رسیدگی به جرم رابطه نامشروع

رسیدگی به جرم رابطه نامشروع و اعمال منافی عفت، مستقیما در صلاحیت دادگاه است و نه دادسرا . بر اساس ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری به جرائمی مانند زنا، لواط و سایر جرائم منافی عفت به طور مستقیم، در دادگاه صالح رسیدگی می شود.

 

منظور از جرائم منافی عفت در این قانون، جرائم جنسی حدی، همچنین جرائم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل و مضاجعه است. اگر کسی از همسرش بابت جرم رابطه نامشروع جنسی و جسمانی (مثل بوسیدن، در آغوش گرفتن و غیره ) شکایت دارد باید مستقیما به دادگاه به جهت اعلام جرم و شکایت مراجعه کند.

 

به جرایم جنسی حدی، مانند لواط، زنا، مساحقه، رابطه نامشروع غیر از زنا مانند بوسیدن و در آغوش گرفتن و… به صورت مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می‌شود.

 

سوالات حقوقی پیرامون رابطه نامشروع

اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر و دقیق تر در خصوص شکایت و مجازات جرم رابطه نامشروع یا در مواردی تبدیل آن به جریمه نقدی دارید، برای تنظیم شکوائیه یا مشاوره تلفنی با وکیل می توانید با دادگاه یار در تماس باشید. کارشناسان حقوقی و وکلای برگزیده ما در اسرع وقت به سوالات حقوقی شما دوستان عزیز پاسخ خواهند داد.